SEGNOR
       

(VG.no) Ståhjuling, bedre kjent som segway, blir tillatt i Norge fra 1. juli. I første omgang blir det ikke påbudt med hjelm.

Vedtaket om at ståhjulinger blir lovlig fra 1. juli, passerte statsråd i formiddag. Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet legger ikke skjul på at han er stolt av at regjeringen og Frp har innfridd enda et løfte.

- Jeg synes det er bra at vi kan levere dette nå, ettersom det er noe vi har sagt at vi skulle sørge for, sier Hoksrud til VG.

Han tror på ingen måte at den selvbalanserende tohjulingen der føreren sørger for fremdrift med sine egne kroppsbevegelser, vil revolusjonere trafikkbildet. Men i sommer blir det altså lovlig å bruke ståhjulingen.

- Dere har mottatt svært kritiske tilbakemeldinger fra blant andre Blindeforbundet, som mener ståhjulingen er farlig og har lang bremselengde?

- Vi er veldig obs på det. Vi vil følge veldig nøye med på hvordan denne innføringen går. Jeg forstår noe av den skepsisen spesielt fra Blindeforbundet, svarer Hoksrud.

Han tror på ingen måte at den selvbalanserende tohjulingen der føreren sørger for fremdrift med sine egne kroppsbevegelser, vil revolusjonere trafikkbildet. Men i sommer blir det altså lovlig å bruke ståhjulingen.

 

Fartsgrense på 20 km/t

Kjøretøyet skal ha en maksimal hastighet på 20 kilometer i timen. Bredden skal ikke være over 85 cm og vekten ikke over 70 kilo.

Departementet krever at kjøretøyet skal være utstyrt med frontlys, baklys og reflekser. Det stilles også krav til bremsekraft. Kjøretøyet skal i tillegg ha signalhorn eller signalklokke, tilsvarende det som brukes på sykkel. Det vil ikke være krav om bruk av hjelm. Det vil heller ikke stilles krav om obligatorisk opplæring, heter det i regjeringens beslutning.

Hoksrud vil likevel oppfordre folk til å tre på seg hjelmen før de står avgårde.

- Jeg vil oppfordre folk til å bruke hjelm, kjøre forsiktig og ta hensyn til andre trafikanter, sier statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet.

Han utelukker ikke at det kan bli innført hjelmpåbud senere.

 

16-års aldersgrense

Det innføres 16 års aldersgrense for å kjøre selvbalanserende kjøretøy, men ikke krav om registrering eller egen forsikring.

- Hvor kan folk kjøre, Hoksrud?

- Selvbalanserende kjøretøy kan brukes på samme arealer som er tillatt for sykkel, det vil si på fortau, sykkelfelt, gangfelt og på høyre side i vegbanen. Det vil ikke være lov å bruke kjøretøyet på veger med fartsgrense over 60 kilometer i timen. Det vil heller ikke være lov å bruke kjøretøyet i utmark, på skogsveier og på vann som er isbelagte, svarer statssekretæren.

 

(Opprinnelig publisert på VG.no: http://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/bil-og-trafikk/segway-blir-lov-fra-1-juli/a/23229696/)

 

» Finn en forhandler nær deg!

   
Web ved Hirvi AS